Kerusi Tawaran Loteri Kebangsaan UK Dihubungkan dengan Bank Pelaburan ‘Kremlin’
Uncategorized

Kerusi Tawaran Loteri Kebangsaan UK Dihubungkan dengan Bank Pelaburan ‘Kremlin’

Pengerusi jawatankuasa Suruhanjaya Perjudian UK yang bulan lepas menganugerahkan kontrak Loteri Kebangsaan negara itu kepada Allwyn Entertainment sebelum ini merupakan masalah besar dalam sektor kewangan Rusia, The Mail pada hari Ahad telah mengetahui.

Stephen Cohen
Stephen Cohen dari UKGC, yang dilihat di atas, tidak mengisytiharkan peranannya yang lalu sebagai bertanggungjawab ke atas cabang dana lindung nilai Bank Rusia Troika Dialog. (Imej: UKGC)
Itu kontroversi kerana Allwyn dimiliki oleh jutawan Czech Karol Komarek, yang juga mempunyai hubungan perniagaan dengan Rusia.

Komarek bersama-sama memiliki kemudahan penyimpanan gas bawah tanah di Republik Czech dalam perkongsian 50-50 dengan gergasi tenaga Rusia milik negara, Gazprom. Dia secara terbuka mengutuk pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Pada 15 Mac, Jawatankuasa Pertandingan Loteri Kebangsaan (NLCC) menamakan Allwyn sebagai pembida pilihannya untuk loteri, salah satu kontrak sektor awam yang paling menguntungkan di UK.

Tetapi menurut MoS, dari 2005 hingga 2008, pengerusinya, Stephen Cohen, mengendalikan cabang dana lindung nilai Troika Dialog, yang pernah digambarkan sebagai “bank pelaburan pilihan Kremlin.” Semasa di sana, beliau bekerja di bawah Andrey Sharonov, bekas timbalan menteri ekonomi Putin.

Cohen juga merupakan pengarah pengantara kewangan EG Capital Advisors dari 2017 hingga 2021. EG dikawal oleh Igor dan Alexander Mints. Bapa mereka dibuang negeri oligarki Rusia Boris Mints.

Hubungan Rusia Tidak Diisytiharkan
Walaupun begitu, tidak ada sebutan tentang hubungan Rusia Cohen dalam biografinya di laman web UKGC, dan ia juga ditiadakan daripada pengumuman Pengeluaran SGP kerajaan mengenai pelantikannya pada tahun 2020. Cohen juga tidak menyebut Rusia di mana-mana di halaman LinkedInnya.

Walaupun Cohen tidak mempunyai cadangan melakukan salah laku, kekurangan ketelusan boleh menguatkan dakwaan pembida yang kalah yang sudah mencabar keputusan itu.

Kumpulan Camelot, yang telah mengendalikan loteri sejak penubuhannya pada 1994, memfailkan prosiding undang-undang terhadap UKGC di Mahkamah Tinggi London awal bulan ini. Aduannya memfokuskan pada dakwaan bahawa Result SGP pengawal selia mengubah peraturan pada minggu-minggu terakhir proses pemilihan untuk memberi manfaat kepada Allwyn.

Pengendali loteri Itali Sisal, yang baru-baru ini diperoleh oleh Flutter Entertainment, dipercayai sedang mempertimbangkan untuk menyertai tuntutan mahkamah Camelot.

Sementara itu, seorang lagi pembida yang kalah, jutawan British Richard Desmond, melancarkan cabaran undang-undangnya sendiri minggu lepas.

Keputusan Besar
“Ini adalah keputusan yang begitu besar; semua ini mesti berada di atas landasan sepenuhnya, terutamanya kerana keputusan itu sedang dicabar, dan memandangkan syarikat yang dianugerahkan lesen itu mempunyai pautan sendiri ke Rusia,” kata Ahli Parlimen Konservatif Iain Duncan Smith kepada MoS.

Ini penting memandangkan apa yang telah berlaku secara politik di Rusia sejak sekian lama. Saya terkejut apabila mendapati pengerusi jawatankuasa itu Totobet HK mempunyai hubungan Rusia yang tidak diisytiharkan,” tambah Smith.

Dalam satu kenyataan, jurucakap UKGC berkata maklumat mengenai pemohon dirahsiakan semasa keputusan muktamad lembaga itu. “Proses yang adil dan telus telah disediakan untuk hanya mengenal pasti aplikasi yang paling memenuhi keperluan Loteri Nasional.”